Castellà

El castellà és una llengua romànica que pertany a la família de les llengües indoeuropees. Va formar-se a la Península Ibèrica com a evolució del llatí oral o llatí vulgar que utilitzaven els parlants i va continuar transformant-se amb el pas dels anys, i el mateix va passar amb llengües com el francès, el català, el gallec, l’italià, el portuguès o el romanès. Tot i que la major part del lèxic prové del llatí, moltes de les característiques del castellà modern procedeixen de les llengües autòctones de diferents territoris on va arribar aquest idioma, per exemple l’àrab, el basc, el nàhuatl, l’italià, el quítxua, el francès, etc.

És un idioma que, igual que altres llengües europees, utilitza l’alfabet llatí i compta amb el caràcter especial «ñ». Així mateix, el castellà és una llengua amb un nivell flexiu molt elevat, ja que compta amb flexió de gènere i nombre pels substantius i pels adjectius. A més, cal afegir els accidents gramaticals del verb, que inclouen la manera, el temps, la veu, el nombre i la persona.

Cal destacar que, a causa de l’expansió geogràfica que ha experimentat, el castellà és una llengua amb una gran riquesa dialectal, per això trobem moltes variants de l’espanyol que s’utilitzen a Europa, Amèrica i África que reflecteixen la diversitat fonètica, lèxica i gramatical d’aquesta llengua.

etimología

La importància del castellà

L’abast del castellà és indubtable, ja que és un dels idiomes més estesos a nivell geogràfic, cosa que el converteix en el nexe entre persones i entitats que tenen un bagatge històric i cultural molt variat. A causa del pes que té a nivell internacional, no sorprèn que molts organismes hagin inclòs el castellà entre les seves llengües de treball oficials, com ara l’ONU, l’OIT, l’OMS, la FAO, etc. Això és un indici de l’importància que el castellà té en el panorama mundial, la qual cosa facilita a les persones que el dominen accedir a les relacions internacionals.

A més, és una llengua que ha aportat grans títols i personatges a la literatura universal, com ara “La Celestina”, “El Lazarillo de Tormes”, “El Quixot” de Miguel de Cervantes, Don Juan Tenorio de Zorrilla… I ha rebut premis Nobel tant de l’un com de l’altre costat de l’Atlàntic: Gabriela Mistral, Juan Ramón Jiménez, Miguel Ángel Astúries, Pablo Neruda, Vicente Aleixandre, Gabriel García Márquez, Camilo José Cela, Octavio Paz, Mario Vargas Llosa …

L’organisme regulador de la llengua espanyola és la RAE, que s’encarrega de promoure normatives lingüístiques per tal de garantir unes regles comunes. Una altra entitat important és l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE) que reuneix les Acadèmies de la llengua espanyola de 24 països que treballen conjuntament i promouen el consens panhispànic i la visibilitat de les diferents variants del castellà. També es pot destacar la tasca de l’Institut Cervantes, institució dedicada a fomentar l’estudi de l’espanyol arreu del món.

español

On es parla castellà?

Avui dia, hi ha més de 480 milions de parlants nadius de castellà, cosa que el converteix en un dels idiomes més parlats de el món. Com s’ha esmentat anteriorment, el castellà és la llengua oficial de 21 països a Europa, Hispanoamèrica i Àfrica: Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, República Dominicana, Equador, El Salvador, Guatemala, Guinea Equatorial, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Espanya, Uruguai o Veneçuela.

És important fer al·lusió a les comunitats de parla hispana en països on el castellà no és la llengua oficial, com Estats Units, on viuen més de 13 milions de castellanoparlants, o Andorra, Puerto Rico, Marroc, o Filipines, entre altres.

mundo

Per a més informació sobre els serveis de traducció, interpretació, mediació i gestió de projectes, contacti directament a través del formulari de contacte, correu electrònic o per telèfon.